Created by Ibnuyusuf Creative

Sekapur Sireh

http://technolutions.com/fw/framework/action/128/apps/blockdevice.png Karya yang didapati di blog ini mengandungi pelbagai tema diantaranya kembara penulis di rantau orang, perkongsian penulis sepanjang pengajian di timur tengah, cerpen islami, artikel-artikel yang bermanfaat yang dipetik di laman sosial yang lain, isu-isu semasa yang dimainkan media di serata dunia, isu politik dalam negara, dan sebagainya.

http://technolutions.com/fw/framework/action/128/apps/blockdevice.png Sekiranya terdapat kelemahan & kekurangan di alu-alukan untuk menegur. Boleh di e-mailkan kepada elfarisi_islamique@yahoo.com atau menghantar mesej di akaun sosial Facebook Anas Abd Rahman.

Kenali El Farisi

Saya merupakan mahasiswa dari Universiti Mu'tah, Jordan, pengkhususan dalam Fiqh Wal Usuluh. Seorang penulis sambilan di teratak tintaelfarisi ini. Jika sesuai, anggaplah saya sebagai salah seorang rakan berbicara. Saya akan meluangkan masa untuk membantu.

-Selamat Berbicara-

Pengikut

Selasa

..::Diam & Hati::..Diam!!
satu kaedah yang saya pelajari ia didalam kitab madkhal liddarasah syariah islamiah disini... jikalau tidak silap saya ia berada pada huraian kaedah ke-5 asghor dalam usul fiqh..


"السقوت علامة الرضأ"
Hati??
Perungkaian masaalah hati manusia memang kebiasaannya susah.., lebih2 lagi jika hati kita mempunyai masaalah fitrah.. Fitrah manusia,, untuk contoh, saya rasa ia tidak perlu kerana bg saya fitirah manusia ini dicptakan berciri subjektif... Sukar utk ditafsir secara statik.. ada manusia cenderung kepada keindahan alam ciptaannya, ada yang berkecenderungan kepada beribadah, tidak kurang juga yang cenderung kepada cinta manusia... disini macam2 rangkaian hati kita buleh takwil..,, Jelasnya bukti kekuasaan Allah kepada kita selaku hamba-NYA,, didalam satu objek ciptaannya bernama hati.. pelbagai pengisian boleh dicabangkan-Nya..

*******************************
..:: Cintailah ia dalam diam ::..

Bila belum siap melangkah lebih jauh dengan seseorang,
cukup cintai ia dalam diam...
karena diammu adalah salah satu bukti cintamu padanya...
kau ingin memuliakan dia, 
dengan tidak mengajaknya menjalin hubungan yang terlarang,
kau tak mau merosakkn kesuciannya dan penjagaan hatinya..

karena diammu memuliakan kesucian dirimu dan hatimu..
 menghindarkan dirimu dari hal-hal yang akan
 merosak izzahmu dan iffahmu ..

karena diammu bukti kesetiaanmu padanya ..
karena mungkin saja orang yang kau cinta 
adalah juga orang yang telah ALLAH swt. pilihkan untukmu ...


ingatkah kalian tentang kisah saidatina Fatimah dan
saidina ALi karramallahu wajhah ? yang keduanya
saling memendam apa yang mereka rasakan ...
tapi pada akhirnya mereka dipertemukan dalam ikatan suci nan indah,, subhanallah~

karena dalam diammu tersimpan kekuatan ... 
kekuatan harapan ..
.hingga mungkin saja Allah akan membuat harapan 
itu menjadi nyata hingga cintamu yang diam itu 
dapat berbicara dalam kehidupan nyata ...
bukankah Allah tak akan pernah memutuskan harapan hamba yang berharap padanya ? 

dan jika memang 'cinta dalam diammu' itu tak memiliki 
kesempatan untuk berbicara di dunia nyata,
biarkan ia tetap diam ...

jika dia memang bukan milikmu, 
toh Allah, melalui waktu akan menghapus 'cinta dalam diammu'
 itu dengan memberi rasa yang lebih indah dan orang yang tepat ...

biarkan 'cinta dalam diammu' itu menjadi memori tersendiri
dan sudut hatimu menjadi rahasia antara kau dengan Sang Pemilik hatimu ...


*********************************************

Tanda-Tanda Hati Kita Keras 


Hati adalah sumber ilham dan pertimbangan. Ia juga adalah tempat lahirnya cinta dan benci, keimanan dan kekufuran, taubat dan sikap degil serta ketenangan dan kebimbangan.

Hati merupakan sumber kebahagiaan jika kita mampu membersihkannya namun sebaliknya ia merupakan sumber bencana jika kita gemar menodainya. Aktiviti yang dilakukan sering berpunca daripada lurus atau bengkoknya hati.

Abu Hurairah r.a. berkata, "Hati adalah raja, sedangkan anggota badan adalah tentera. Jika raja itu baik, maka akan baik pula lah tenteranya. Jika raja itu buruk, maka akan buruk pula tenteranya".

Hati yang keras mempunyai tanda-tanda yang boleh dikenali, di antara yang terpenting adalah seperti berikut:

1. Malas melakukan ketaatan dan amal kebajikan

Terutamanya malas untuk melaksanakan ibadah, malah mungkin memandang ringan. Misalnya tidak serius dalam menunaikan solat, atau berasa berat dan enggan melaksanakan ibadah-ibadah sunat. Allah telah menyifatkan kaum munafik dalam firman-Nya yang bermaksud, "Dan mereka tidak mengerjakan sembahyang, melainkan dengan malas dan tidak (pula) menafkahkan (harta) mereka, melainkan dengan rasa enggan." (Surah At-Taubah, ayat 54)

2. Tidak berasa gerun dengan ayat al-Quran

Ketika disampaikan ayat-ayat yang berkenaan dengan janji dan ancaman Allah, hatinya tidak terpengaruh sama sekali. Mereka juga lalai daripada membaca al-Quran serta mendengarkannya. Bahkan enggan dan berpaling daripadanya. Sedangkan Allah S.W.T memberikan peringatan, "Maka beri peringatanlah dengan al-Quran orang yang takut dengan ancaman-Ku." (Surah Al-Qaf, ayat 45)

3. Berlebihan mencintai dunia dan melupakan akhirat

Segala keinginannya tertumpu untuk urusan dunia semata-mata. Segala sesuatu ditimbang dari segi keperluan dunia. Cinta, benci dan hubungan sesama manusia hanya untuk urusan dunia sahaja. Penghujungnya jadilah dia seorang yang dengki, ego, individulistik, bakhil serta tamak terhadap dunia.

4. Kurang mengagungkan Allah

Sehingga hilang rasa cemburu dalam hati, kekuatan iman menjadi lemah, tidak marah ketika larangan Allah diperlekehkan orang lain, tidak mengamal yang makruf serta tidak peduli terhadap segala kemaksiatan dan dosa.


*********************************
Ada apa dengan diam dgn hati sebenarnya sebenarnya..?? Kaitannya..?? sebenarnya.. Tiada apa2 pun.. cuma sekadar perkongsian mengenainya detik ini.. Maafkan saya jika tidak memuaskan.. lagi pula kehairanan dgn pengisian yang dikongsikan pada kali ini.. walhasilnya.. saya serahkan semuanya kepada Allah utk mencampakkan "husnuzhon" & "su'zhon" kepada kalian semua.. & atas kalian juga utk mengaplikasikan ralat yang diberikan oleh Allah itu... moga2 dirahmati-NYA selalu.. 


Wallahua'lam..

0 nasihat:

Catat Ulasan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...