Created by Ibnuyusuf Creative

Sekapur Sireh

http://technolutions.com/fw/framework/action/128/apps/blockdevice.png Karya yang didapati di blog ini mengandungi pelbagai tema diantaranya kembara penulis di rantau orang, perkongsian penulis sepanjang pengajian di timur tengah, cerpen islami, artikel-artikel yang bermanfaat yang dipetik di laman sosial yang lain, isu-isu semasa yang dimainkan media di serata dunia, isu politik dalam negara, dan sebagainya.

http://technolutions.com/fw/framework/action/128/apps/blockdevice.png Sekiranya terdapat kelemahan & kekurangan di alu-alukan untuk menegur. Boleh di e-mailkan kepada elfarisi_islamique@yahoo.com atau menghantar mesej di akaun sosial Facebook Anas Abd Rahman.

Kenali El Farisi

Saya merupakan mahasiswa dari Universiti Mu'tah, Jordan, pengkhususan dalam Fiqh Wal Usuluh. Seorang penulis sambilan di teratak tintaelfarisi ini. Jika sesuai, anggaplah saya sebagai salah seorang rakan berbicara. Saya akan meluangkan masa untuk membantu.

-Selamat Berbicara-

Pengikut

Rabu

Wajah baharu ; Penenalan kitab & Intipati ringkas (1)

Assalamualaikum,

http://misteraji.files.wordpress.com/2011/07/empty-book.jpgInsyaAllah saya berhajat besar untuk menghidupkan kembali sesawang ini, bagi saya pengisian pada kali ini membawa pendekatan yang agak berbeza, berbeza dari sudut bahan rujukan, usaha untuk kurangkan post atau artikel yang berbaur politik, teori konspirasi yang tidak membina daya fikir sebaliknya hanya menyalahkan itu dan ini, juga usaha saya untuk mengurangkan post yang bersifat cinta kasih sayang manusia sesama manusia yang tiada pengakhiran jika hendak dikupas, akan tetapi saya berniat untuk mengajak para pembaca semua untuk lebih membaca berkenaan artikel atau bahan bacaan yang mempunyai nilai ilmu, mencakupi bahan ilmiyah yang bersifat sederhana berat, perkongsian ilmu yang lebih bermanfaat jika ia disebarluaskan.

Justeru, Pada kali ini saya ingin mengajak kembali kepada pembaca mengenal lebih kitab-kitab turath yang saya juga mengenalinya secara ringkas. Mungkin diantaranya terdapat kitab yang pernah saya pelajari ketika di universiti satu masa dahulu. Moga perkongsian ini mampu memberi faedah kepada lebih ramai.


1- Madhkal Ila Feqh Islami
( مدخل الى الفقه الإسلامي - عبد الكريم )kitab Fiqh pertama yg dipelajari
Pengenalan

Nama Kitab : Madkhal li Dirasah As-Syaria'ah Al-Islamiyah
Pengarang Kitab : Dr Abdul Karim Zaidan
Tema Kitab : Pengenalan dan perkembangan ilmu-ilmu di dalam islam.


Intipati KitabPengenalan mengenai perkembangan fiqh, Pengarang mengkategorikan kepada empat zaman pemerintahan bermula dengan semasa zaman sebelum hijrah nabi, selepas zaman nabi berhijrah ke Madinah, Semasa zaman para sahabat empat orang khalifah selepas baginda, Semasa zaman khilafah-khilafah lain.

Didalam kitab ini juga, terdapat penghujahan ringkas mengenai cabang-cabang ilmu didalam agama islam, seperti ilmu Muamalat Islam (Financial), Qawaied Fiqhiyah (Islamic Legal Maxims), Usul Feqh, Fiqh berkaitan ibadah khusus, dsb.

**akan ditambah dari semasa ke semasa**


2- Ulum Al-Quraan


Intipati Kitab

Kitab ini membahaskan berkenaan tajuk-tajuk yang berkait rapat dengan ilmu Al-Quraan. Turut menjadi perbahasan ulama' adalah berkenaan dengan bagaimana Al-Quraan diturunkan adakah secara murattal (berperingkat) atau secara duf'ah wahidah (sekaligus) dari Allah ke langit dunia kemudian malaikat jibril menurunkan secara berperingkat. 

Perbezaan dan khilaf ulama' berkenaan Ayat Makiyah & Ayat Madaniyah, adakah ia dikira mengikut tempat dan kawasan ia diturunkan, atau dibezakan melalui isi ayat quraan tersebut sekiranya ia merupakan ayat hukum maka ia merupakan ayat madaniyah dan sekiranya ayat tersebut berkenaan dengan ayat soal aqidah maka ia merupakan ayat makkiyah, ataupun kaedah ketiga adalah dengan ditentukan dengan masa dan waktu ayat ini diturunkan samaada sebelum hijrah dan selepas hijrah nabi s.a.w.

Antara lain yang menjadi perbahasan adalah, berkenaan kepelbagaian cara bacaan al-Quraan, jenis-jenis Qiraat serta imam-imam yang mempelopori kaedah qiraat tersebut, i'ijaz atau mukjizat-mukjizat al-Quraan yang bertepatan dengan sains, bahasa dan sebagainya.


**akan ditambah dari semasa ke semasa**

0 nasihat:

Catat Ulasan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...