Created by Ibnuyusuf Creative

Sekapur Sireh

http://technolutions.com/fw/framework/action/128/apps/blockdevice.png Karya yang didapati di blog ini mengandungi pelbagai tema diantaranya kembara penulis di rantau orang, perkongsian penulis sepanjang pengajian di timur tengah, cerpen islami, artikel-artikel yang bermanfaat yang dipetik di laman sosial yang lain, isu-isu semasa yang dimainkan media di serata dunia, isu politik dalam negara, dan sebagainya.

http://technolutions.com/fw/framework/action/128/apps/blockdevice.png Sekiranya terdapat kelemahan & kekurangan di alu-alukan untuk menegur. Boleh di e-mailkan kepada elfarisi_islamique@yahoo.com atau menghantar mesej di akaun sosial Facebook Anas Abd Rahman.

Kenali El Farisi

Saya merupakan mahasiswa dari Universiti Mu'tah, Jordan, pengkhususan dalam Fiqh Wal Usuluh. Seorang penulis sambilan di teratak tintaelfarisi ini. Jika sesuai, anggaplah saya sebagai salah seorang rakan berbicara. Saya akan meluangkan masa untuk membantu.

-Selamat Berbicara-

Pengikut

Khamis

Jalan Mati buat Mahasiswa...

Ingatkah kita dengan transformer..?
Autobots vs Decepticons..?

Hampir semua dari Autobots ( sejenis kehidupan yg mnyebelahi pihak manusia utk pertahankan bumi ) menyerap masuk ke dalam kenderaan2 bertayar empat ( kenderaan normal digunakan oleh manusia ) yang mampu berubah kepada robot yang luar biasa...

Manakala pasukan dari Decepticons ( kehidupan @ virus yang ingin menguasai bumi ) menyerapkan diri mereka kedalam kenderaan yang jarang digunakan oleh manusia biasa ( jet, kapal, dll ) serta alatan2 teknologi lain yang jauh lebih maju dan canggih berbanding pasukan Autobots...Akhir2 ini, banyak fakta kes yang berkaitan dengan hak mahasiswa dicabuli n dirogol sesukahati oleh pihak2 yang tidak sepatutnya... Secara tidak lansung, universiti2 tempatan banyak melahirkan tokoh aktivis yang menyentap kesedaran kepada seluruh rakyat Mahasiswa akan kepentingan menuntut hak kebebasan dalam berakademik. Mehnah dan tribulasi kini tidak lagi menjadi igauan bagi individu yang menyarungkan gelaran mahasiswa didalam diri, bahkan ibarat makanan ruji yang sentiasa dimakan setiap hari.

Mehnah berasal dari perkataan Arab "محنه" yang membawa maksud ujian atau cabaran. Tribulasi pula berasal dari perkataan Inggeris "tribulation" yang membawa maksud kesengsaraan atau kesusahan. Tribulasi juga boleh membawa maksud ujian, cuma ia lebih berkecemderungan kearah kesusahan.


suka kiranya saya memetik sebuah fakta kes boleh dikira masih lagi "fresh" yang diiktiraf oleh pihak media berkenaan berlakunya kes ini.


*  *   *  *  *  *

Student activist charged with obstructing police 

22-year-old Universiti Malaya student activist claimed trial in the Kuala Lumpur magistrate’s court today with obstructing police officers in their duty.


NONEMohamed Bukhairy Mohamed Safian (right), a second year student at the Islamic Academy, is charged with obstruction by behaving aggressively with police officer Rohaizat Akbar Ramlie near the Ar Rahman mosque on Jalan Pantai Baharu about 11.35pm on Jan 6.

Bukhairy, who is the deputy secretary of the Universiti Malaya students council, is represented by Farhana Abd Halim.

DPP Tan Sew Peng asked for bail to be set at RM6,000, but Farhana argued that Bukhairy comes from a poor family, and that his father had passed away.

“He also has to sit for an examination paper tomorrow and next week as well, and a high bail amount will prevent his sitting for the exams,” she said.
“Bail is to secure attendance in court, not to burden the accused. Furthermore, this is his first charge,” said Farhana.

Magistrate Parvin Hameedah Natchiar set bail at RM2,000 on one surety and fixed Feb 16 for the case to be mentioned.

sumber : FreeMalaysiaKini

*  *   *  *  *  *

Resume ringkas Beliau :-

Mohamed Bukhairy Mohamed Safian
Seorang pelajar yang direman polis empat hari.
Aktivis Pro Mahasiswa
Setiausaha Majlis Pelajar Universiti Malaya
Tahun ke-dua Akademi Pengajian Islam (API), Universiti Malaya
Didakwa di Mahkamah Majistret Kuala Lumpur pada 11 Jan 2012

*  *   *  *  *  *

Selusuri kronologi peristiwa sebenar yang berlaku...

Kejadian berlaku pada malam hari Jumaat 6 Januari 2012 :
- Di waktu malam yang sunyi sepi di Masjid Ar Rahman U.M, seorang anak muda bernama Bukhairy menemui abangnya untuk urusan keluarga.

- Selepas berjumpa, Bukhairy yang sedang bercakap melalui handphone tiba-tiba didatangi oleh sekumpulan orang muda yang berpakaian biasa, ada yang berantai bergelang dan menunjukkan ciri-ciri yang boleh diragui. Bukhairy yang keseorangan ketika itu juga pelik apabila kumpulan tersebut datang kepadanya dan bertanya buat apa di situ.

- Gaya mereka curiga kepada Bukhairy. Bukhairy menjawab tadi baru jumpa abang. Ada masalah ke?

- Mereka terus meminta IC, dan Bukhairy Tanya anda siapa. Mereka jawab mereka polis. Bukhairy minta tunjuk kad Kuasa kerana berasa curiga takut ditipu almaklumlah kejadian orang menyamar sebagai polis bukan jarang berlaku. Mereka menunjukkan kad kuasa tidak sampai 3 saat dalam keadaan gelap. Sudah pasti kita juga susah mempercayai dan kurang jelas dengan bukti kad kuasa yang mereka tunjuk.

- Bukhairy masih bersangka baik dan memberikan IC kepada mereka. Kemudian mereka minta pula nak periksa beg yang ada pada bukhairy, ini menambah rasa curiga dihatinya. Sudah diberi kepak dia nak peha. Korang siapa dan nak apa sebenarnya. Bukhairy bersuara.

- Jangan banyak Tanya, bagi kerjasama itu jawapan balasnya. Bukhairy tunjukkan barang-barang yang ada dalam begnya, ini hp, ini dompet, ini kertas-kertas, ini charger. Bukhairy tunjukkan satu persatu-persatu barang yang ada. Dalam hatinya mula berbicara, dalam beg tu ada hp blackberry, ada dompet dalamnya Rm200, kena pow ni mati aku. Kemudian mereka minta nak check lagi dan mereka yang ingin buat sendiri. Kali ini rasa curiga Bukhairy di tahap maksima.

- Bukhairy Tanya lagi nak apa dan kenapa sebenarnya, korang ni mesti menipu ni.. Mereka berang, dan mula meninggikan suara, lu jangan kurang ajar ye..Lu jangan banyak Tanya. Kalau itu bahasa yang mereka guna. Bukhairy juga boleh juga. Lu nak apa, lu kacau yang gua lu nak bising. Gua dah tunjuk dan beri ape yg lu nak. Lu nak ape Lagi. Tak sampai tahap Kl Gangster lagi bunyinya. Budak ni dah lebih, memang kurang ajar.

- Bukhairy balas, Sape yg kurang ajar sekarang. Mereka mula memegang kolar bukhairy seakan mengugut tak puas hati. Bukhairy mula berfikir. Mereka ramai. Dalam 5 orang. Dia seorang. Kalau gaduh, lunyai dia dibuatnya. Rasa marah mula terasa. Kenapa perlu touch kalau tak berpuas hati, kata polis kan. Bukhairy mula membalas pertahankan diri. Sekarang korang nak apa. Nak check boleh jom pergi pondok pengawal, sana tempat cerah, lagi selamat.

- Mereka buat tak tahu, dan terus meninggikan suara. Bukhairy naik syeikh, Nak gaduh ke apa. Kalau nak gaduh masukla. Ketika itulah yang dikatakan Bukhairy bertindak agresif. Agresif kepada orang yang tak tahu status sebenarnya. Yang serang tiba-tiba. Selepas cuba pertahankan diri. Bukhairy bergerak perlahan-perlahan menjauhkan diri. Lalu lari ke pondok pengawal menyelamatkan diri.

- Belum sampai ke destinasi, 3 orang lelaki muncul tiba-tiba lalu menghempuk bahu bukhairy dengan helmet, lalu Bukhairy jatuh rebah ke bumi. Tangannya terus digari. Syahid dihubunginya menyatakan situasi. Selang beberapa minit, kereta polis membawanya pergi ke balai polis pantai. Memberi keterangan.


Hari Sabtu pada tarikh 7 Januari 2012 :

- Berita penangkapan Bukhairy mula diketahui sahabat-sahabat. Bukhairy dibawa pula ke Balai polis bukit jalil. Urine test dijalankan. Sangkaan pihak polis meleset, ujiannya negative. Mungkin diorg sangka Bukhairy itu ambil dadah. Kemudian dia Tanya pada pegawai polis, dah selesai ke. Polis menjawab, cerita kat lokap. Terkejut Bukhairy dibuatnya. Tidur lokap dia malam ni. Tahanan reman selama 4 hari dikeluarkan. Jenayah apa yang dia lakukan, besar sangat ke.

- Ahli keluarganya tidak mengetahui situasi yang berlaku. Sahabat-sahabatnya juga tak tahu apa yang berlaku pada bukhairy. Dalam keadaan selamat ke ape ke. Bukhairy kata ada polis Tanya dia mengenai alam kampus bukhairy, 901 satu ni join ke. Perkara-perkara yang tak berkaitan dengan penangkapannya. Sangat pelik. Malam itu bukhairy sempat berkenalan dengan rakan-rakan selokap. Ada yang sebab merogol, ada yang sebab dadah samun dan sebagainya. Bukhairy cuba menyuntik semangat dakwah dan tujuan hidup di dunia kepada mereka semua.

- Keesokan harinya, sahabat-sahabatnya mula menunjukkan semangat setiakawan, hampir 50 orang berkumpul di balai polis pantai menanyakan situasi yang berlaku. Cuba menghubungi polis yang bertugas tidak dapat, katanya bercuti. Sangat pelik. 4 hari direman beerti tidak boleh diikat jamin dan dibawa keluar.

- Musim exam sedang berlangsung, silap-silap boleh burn papernya gara-gara dilokapkan. Peguamnya dilantik dan memaksa polis untuk keluarkan bukhairy dari lokap. Dia tu nak exam, fahamlah sikit. Katanya bukhairi didakwa di bawah seksyen 186 sebab tak beri kerjasama pada polis. Tak bagi kerjasama pada “polis” macam tu pun dikenakan hukuman sebegitu rupa. Ape benda tu. Pihak polis akur, hari berikutnya polis akan bebaskan Bukhairy. Jam 3 pm katanya.


Hari ketiga (Ahad bersamaan 8 Januari 2012) :

- Seawal jam 3 Pm sahabat-sahabat bukhairy menanti penuh gembira di balai polis Petaling setelah Bukhairy dipindahkan dari Balai polis bukit Jalil. Jam 3, masih belum dibebaskan, jam 4 pon masih belum, jam5 pon masih belum. Hampir Jam 6 baru dilepaskan setelah dibayar bil. Inikah yang dikatakan “mesra cepat dan betul”.

- Kata jam 3 keluar hampir jam 6. Sangat beretika. Bukhairy bebas dan membuat post di FB. Alhamdulillah dapat tengok dunia katanya. Keesokannya Bukhairy dan sahabat-sahabat lain menduduki peperiksaan. Setelah itu Bukhairy mendapat panggilan katanya akan ada sebutan kes di mahkamah. ku sangka panas sampai ke petang,rupanya hujan ditengahari. Tarikh sebutan yang dibuat oleh pihak polis tersebut bertembung dengan tarikh paper seterusnya.

- Alhamdulillah ditunda perbicaraan tersebut. Dapat juga ambil exam. Tetapi hanya ditunda bukan dimansuhkan. Pada 11 januari sebutan kes di Mahkamah Jalan Duta akan diadakan, tempat bersejarah buat Anwar yang dibebaskan dari tuduhan meliwat.

Hari Rabu bersamaan 11 Januari 2012 :
- Kes Bukhairy dijadualkan pada 8.30 pagi, seawal itu bukhairy pergi sambil ditemani sahabat-sahabatnya. Menanti terus menanti akhirnya bermula jam 12 tgh. Sangat tepat pada waktunya kan. Bacaan kes pertama mengenai merompak, kedua juga merompak dan ketiga baru kes bukhairy yang hanya tidak memberi kerjasama dan bertindak agresif kepada pihak polis.

- Peguam bela cuba menyatakan kepada puan hakim bahawa Bukhairy ini student , anak yatim, pelajar yang baik dan mengatakan jaminan adalah beerti OKT perlu datang pada hari perbicaraan, Bukhairy masih student dan ada kuliah-kuliah yang perlu beliau hadir, jadi tak mungkin dia akan melarikan diri. Lalu peguam meminta hanya dikenakan Rm500 daripada Rm6000.

- Sejurus Peguam selesai bercakap, Hakim memberitahu wang jaminan sebanyak Rm2000 dan sebutan kes pada 16 Februari. Keputusan tersebut sangat mengejutkan. Apa boleh buat kena akurlah. Abanng kepada Bukhairy cuba bertanya kepada yang menguruskan fail-fail Orang kena tuduh. Cuba minta dikurangkan tak boleh, aku menambah apa salahnya sampai begitu sekali.

- Jawabnya mudah, mengaku jer bersalah, nanti dapat lepas dengan amaran sahaja. Aku balas, dah tak bersalah nak mengaku macammana. Tak kisahla salah atau tak, ini untuk memudahkan. Lagipun memang dia bersalah bertindak agresif. Aku bertanya lagi, akak tahu ke apa yang berlaku. Dia kata dia tahu melalui laporan yang ada. Aku balas, itu atas kertas. Sekarang saya tanya perkara yang betul-betul berlaku. Saya rasa kalau kita ditempat Bukhairy pon kita akan bertindak begitu entah-entah lagi teruk kak. Akak balas itu terpulang pada korang nak wat camna. Akak cadangkan jer.

- Setelah bincang-bincang dengan Bukhairy. Kita ada peguam yang boleh fight kes ni. Buat apa nak mengaku bersalah sedangkan tak bersalah walaupun ia akan memudahkan. Wang jaminan tersebut perlu diselesaikan pada waktu itu juga untuk bebaskan Bukhairy, habis Rm1000 bukhairy digunakan dan Syahid menggunakan Rm1000nya lagi untuk mengikat jamin. Untuk urusan itu, mengambil masa yang sangat lama.

- Jam 4 petang tadi (11 Januari 2012) baru selesai.

- Kemudian pulang dengan penuh terkilan dengan apa yang berlaku. Sampai begitu sekali mereka buat pada kita. Bukhairy berkata, jadi baik susah, jadi jahat pon susah, Habis tu nak jadi apa. Tengoklah nanti, Allah pasti balas apa yang terjadi. – GZDaily (akhbar maya Mahasiswa)

*  *   *  *  *  *
Pelik bukan..? 
Beliau ditahan atas syeksyen 186 diatas tuduhan tidak memberi kerjasama kepada pihak polis..? sedangkan beliau sudah memberikan sepenuh kerjasama malah mencadangkan agar dipindahkan penggeledahan ketempat yang lebih cerah agar memudahkan dirinya utk memberi kerjasama.

Secara umumnya media masing2 memberikan penulisan kefahaman mengikut sudut pandang yang tidak sama... Kemungkinan ini akan mengundang daya faham pembaca berbeza...
"orang awam dan pelajar tidak boleh ditakutkan oleh polis.."
- Peguam Farhana Abdul Halim -

Teringat akan sebuah hadith Nabi.. mafhummnya ( salah mohon ditegur ) :

" Jihad yang terlebih besar adalah menegakkan 
keadilan dihadapan pemerintah yang zalim.. "

Kalau polis rempuh/belasah pelajar, itu dikatakan hak mereka. Kalau pelajar membantah perlakuan polis terhadap mereka, itu dinamakan menghalang tugas polis. Itulah gambaran kepada kezaliman... takrifam umum ulama', Meletakkan sesuatu tidak pada tempatnya. Terngiang2 lagu "Sunnah Orang Berjuang" didalam pemikiran, dianalogikan pihak yang memperjuangkan kebenaran lazimnya akan melalui jalan yang sukar, manakala dengan melalui jalan yang senang kebiasaannya akan menghadapi masaalah di akhir penghujung perjalanan.

Ibarat transformer, pihak Autobots ( golongan menjaga bumi ) menghadapi kesukaran kerana pihak musuh Decepticons  ( ingin menguasai bumi dan menghapuskan seluruh manusia ) mempunyai kekuatan tenaga yang jauh lebih canggih & berintelek berbanding pihak yang memperjuangkan kebenaran. Mereka mempunyai kuasa. Golongan zalim dikurniakan pengaruh yang kuat. Keanggotaan yang ramai. Kemajuan yang mampu meremehkan golongan kebenaran. Namun, dek keIkhlasan pihak kebenaran mempertahankan bumi demi ingin melihat masa depan penduduk bumi yang cerah. Terjahan demi terjahan, Taluan serangan dihumban, demi mencapai maslahah yang lebih umum... diri sanggup terkorban..

Pertahankan keADILan,

Hapuskan keZALIMan,
Waqafkan diri wahai INSAN,

Ke Medan tempur menentang keBATILan,

Jangan Cabar Hak Mahasiswa..
Islam Will Conquer..tintaelfarisi
1:30pm
bayt syuhada'
Universiti Of Mutah, Jordan.

0 nasihat:

Catat Ulasan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...